Skydd mot fästingbett


Undvik fästingområde

Bästa sättet att skydda sig mot fästingbett är att inte vistas i riskområden. Kom också ihåg att fästingar trivs som allra bäst i högt gräs och buskar, och vid fuktigt väder är fästingarna mest aktiva.


Täck hela kroppen med kläder

Behöver du ändå vara i ett riskområde bör du använda långbyxor och stövlar. Stoppa ner byxbenen i stövelskaften. På överkroppen bör du använda långärmade kläder med få glipor, ingen knappskjorta eller blus med andra ord. Stoppa in klädesplagget innanför byxlinningen.


Inspektera alla kläder efter vistelse i fästingområden

Efter att du har vistats i ett riskområde bör du alltid inspektera alla dina kläder.


Fästingen dör av torktumling

Torktumla gärna kläderna efter du varit i ett riskområde, fästingen överlever inte en torktumling.


Inspektera kroppen efter vistelse i riskområden

Inspektera kroppen efter vistelse i fästingområden. Fästingar kryper gärna runt på huden en stund innan de biter sig fast. Titta extra noga på ställen där huden är tunn, som ljumskar, knäveck, armhåla och navel. Glöm inte håriga kroppsytor för vuxna och huvudet samt bakom öronen på barnen.


Fästingen tar tid på sig

Tänk på att en fästing tar god tid på sig att hitta sitt bitställe, duscha eller bada gärna efter du varit ute samt kamma håret noga.


Myggmedel eller fästingmedel

Myggmedel eller fästingmedel kan ge visst skydd, men är inget att lita på. Man kan även testa att göra egna medel med bland annat eteriska oljor, kryddor och vitlök.


Ta bort fästingar på en gång

Ju längre en fästing får sitta desto större risk att den överför smitta, ta därför bort fästingen så snabbt som möjligt. Använd en pincett eller en fästingborttagare Ta tag om fästingen så nära munnen på den som möjligt och dra sedan försiktigt rakt ut. Tvätta såret med tvål och vatten och/eller desinfektionsvätska.


Vaccination mot TBE

TBE-viruset kan leda till hjärnhinneinflammation men tack och lov kan man vaccinera sig mot TBE. Läs mer om sjukdomar från fästingar.


kvinna sitter i gräset

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2019-11-04 21:02:24, av Anna

Jag har läst att vitlök och lavendel kan vara bra mot fästingar!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2019-11-06 21:22:22, av Linda

Hej! Det kan nog stämma att fästingen undviker vissa ämnen och dofter, men inga köpta eller egengjordamedel kan man lita på till 100%. Det skadar inte att prova :)

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Fastingbett.se - För dig som vill lära dig mer om fästingar